Rondleiding plannen? Mail ons: info@schoolalex.nl

CBS School Alex | Pr. Willem Alexanderpark 600 | Veenendaal | 0318 - 514 015
menu:
School Alex | Pr. Willem Alexanderpark 600 | Veenendaal | 0318 - 514 015
menu:

Lezen

Ga mee op leesavontuur bij School Alex en Max in Veenendaal

Ga mee op leesavontuur bij School Alex en Max in Veenendaal

Lezen

Ga mee op leesavontuur bij School Alex en Max in Veenendaal

Bij School Alex en School Max staan plezier in lezen en goede leesvaardigheden centraal. We vinden het belangrijk dat kinderen goed leren lezen. En dat ze daar ook plezier aan beleven. Daarom doen we er op School Alex en Max alles aan om leren leuk te maken voor onze leerlingen. We zorgen voor een inspirerende leesomgeving waarin kinderen met plezier kunnen lezen, ontdekken en groeien.

Leuke leesmethode: Blink Lezen

We werken bijvoorbeeld met de leesmethode Blink Lezen. Een inspirerende aanpak, want deze methode stimuleert dagelijks lezen uit nieuwsgierigheid, actief bezig zijn met teksten, en biedt een rijke leesomgeving met vrije keuze. Bovendien koppelen we thematisch lezen aan andere vakken. Zo worden taalvaardigheden in samenhang behandeld.

Een half uur per dag

Onze leerlingen lezen elke dag een half uur, niet omdat het moet, maar omdat ze nieuwsgierig zijn. Dit maakt lezen leuk en helpt hen groeien. Lezen is bij ons meer dan alleen woorden lezen; het is iets wat je samen doet. We praten met elkaar over verhalen, wat het begrijpen van teksten leuker en interessanter maakt. Het thematisch onderwijs zorgt niet alleen voor een dieper begrip, maar ook voor een verbinding met andere vakken. Taalvaardigheden worden in samenhang behandeld, zodat leerlingen begrijpen waarom ze iets leren en hoe het in het grote geheel past.

Vernieuwde schoolbibliotheek

Bij School Alex en Max hebben we onze bibliotheek volledig vernieuwd met bijna 2000 nieuwe boeken! Onze bibliotheek is een heerlijke plek vol nieuwe boeken en leesactiviteiten. Of uw kind nu van avontuur, wetenschap of dierenverhalen houdt, er is voor iedereen iets leuks te vinden. We willen dat leerlingen de vrijheid hebben om te kiezen en te ontdekken wat ze interessant vinden.

meisje-boek-pakken

Schoolbreed lezen

Twee keer per jaar doen we een periode aan schoolbreed lezen. Dit is een circuit met diverse leesvormen. Denk aan tutorlezen, duo-lezen, theaterlezen; in tweetallen om de beurt lezen of voorlezen aan jongere leerlingen door oudere kinderen. Daarnaast wordt er door de leerkrachten in alle groepen het hele schooljaar volop voorgelezen aan de klas.

Zwerfboekenstation

Op School Alex én op School Max hebben we een zwerfboekenstation. Een zwerfboekenstation is een boekenkast met zwerfboeken die van alle kinderen zijn. Je herkent ze aan de sticker op de kaft met de tekst: “Neem me mee!” Je mag het boek gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, zet je het weer in een van de zwerfboekenstations. Zo laat je het weer zwerven, zodat een ander kind het ook kan lezen. Binnenin de kaft zit een sticker met een zwerfcode. Daarmee kun je de reis van het boek volgen. Sommige boeken zijn zelfs al gaan zwerven in Utrecht en in Leeuwarden!

In Veenendaal zijn er 14 zwerfboekenstations. Bij School Max, Ballorig en de Speelotheek bijvoorbeeld. Op www.kinderzwerfboek.nl vind je een overzicht van alle locaties.

Leesapp

We maken ook gebruik van een leesapp. ‘De Leesapp’ houdt het leesgedrag van onze school bij. Zo krijgen wij inzicht in welke boeken populair zijn, hoe vaak ze worden geleend en zelfs hoe lang ze worden gelezen. Deze gegevens helpen ons om ons aanbod nóg beter af te stemmen op de interesses van onze leerlingen. Zo creëren we een steeds boeiendere leesomgeving.

Leesprogramma van groep 1 tot 8

Lezen wordt leuk gemaakt voor kinderen van alle leeftijden. Bij School Alex en Max hebben we een leesprogramma voor leerlingen van groep 1 tot 8, passend bij hun leeftijd.

Groep 1-3: Een Goede Start

Voor de jongste kinderen leggen we de basis voor leesvaardigheid. Kinderen leren de eerste letters en klanken kennen. Dat is belangrijk voor hun latere leessucces.

Groep 4-8: Dieper Begrijpen

Voor de oudere kinderen kiezen we voor begrijpend lezen. We bieden lezen in een thematische context aan. Zo wordt het betekenisvol en sluit het aan bij andere vakken. Dit helpt hen om beter te begrijpen wat ze lezen en waarom het belangrijk is.

Bezoek onze school voor meer informatie over ons leesprogramma en beleef hoe we elke dag nieuwe leesavonturen starten!

 

meisje-bank-lezen